Dil-Div 08:30-17:30

Des de TECGINIA se m'ha demanat un article sobre la meva visió en les tendències de mercat del manteniment industrial 2021. Per a això, he tractat de documentar-me sobre els punts de vista no només nacionals (Espanya) sinó també en altres països com els EUA, UK, ..etc. No voldria només exposar la meva opinió sinó també incloure altres opinions i tendències.

Per a això, és molt important entendre les tendències 2021 en la indústria i comprendre que la crisi de la COVID19 ha actuat com a catalitzador i accelerador de tendències. En l'anàlisi que Deloitte US va realitzar sobre les tendències 2021 en la indústria es citen uns punts molt interessants que òbviament impacten en el manteniment:

  • Resoldre els desafiaments de la previsió de fabricació podria ser fonamental per afrontar el nou any:
  • Pels fabricants, els esdeveniments de 2020 són un advertiment per desenvolupar millors sistemes per navegar per un entorn canviant com el que estem experimentant actualment. És probable que la visibilitat es converteixi en la capacitat més crítica per als fabricants en els propers mesos. De augmentar la visibilitat dependrà com una empresa estigui experimentant la pandèmia, i aquí les tecnologies digitals podrien ser importants facilitadors.
  • Els bessons digitals podrien suportar nous nivells de resiliència i flexibilitat.
    • En la seva forma més simple, un bessó digital és una representació, o pla, d'una cosa física. Aquesta cosa podria ser un sol producte o un component. També podria ser un procés de producció o fins i tot l'entorn físic de producció. Amb un bessó digital, un fabricant pot recrear virtualment un producte, la seva producció i fins i tot simular el seu acompliment en el món real sense haver de "doblegar metall" o realitzar qualsevol altra acció física.
  • Els fabricants han d'ampliar les seves opcions per reduir l'exposició a problemes en la cadena de subministrament i altres interrupcions
    • A mesura que els fabricants avaluen on i quan recalibrar la seva petjada de producció global, també poden recórrer a les capacitats digitals per enfortir la seva xarxa de subministrament. Els primers dies de la pandèmia van veure a molts fabricants crear "sales de guerra" que reunien als planificadors de l'oferta i la demanda per compartir actualitzacions manualment en temps real des dels seus respectius punts de vista. Ara, els fabricants poden automatitzar aquest procés amb una xarxa de subministrament digital (DSN) per comprendre en temps real les activitats en una xarxa de subministrament complexa.
    • Una altra tendència (avís a navegants) és la repatriació o l'aproximació de les fàbriques als consumidors per escurçar les cadenes de subministrament. Això ja està passant, i per cert, és una gran oportunitat per al nostre país.
  • La disrupció en la indústria manufacturera augmenta la necessitat d'una major agilitat de la força laboral
    • En el que podria convertir-se en un canvi permanent per a la indústria, sembla poc probable que la majoria dels fabricants líders tornin a tots els convenis laborals previs a la pandèmia. Els fabricants cercaran formes de redissenyar el treball, la força laboral i el lloc de treball per gestionar les interrupcions i la incertesa. En l'enquesta realitzada per Deloitte posterior a les eleccions als EUA, el 61% dels executius enquestats planeja desenvolupar un model híbrid (presencial + teletreball) per als seus processos de producció i no producció durant els pròxims tres anys.

Resumint, segons aquest interessant article de Deloitte, l'agilitat podria ser clau per a la resiliència de la indústria manufacturera.

El 2021 variarà pels fabricants depenent d'on hagin sentit el major impacte de la pandèmia. Per a alguns, se centrarà en reconstruir els fluxos d'ingressos perduts; per a altres, podria requerir la recalibració de les xarxes de subministrament per atendre les diferents demandes de mercat. Però per a tots els fabricants, hauria d'incloure el compromís d'augmentar l'agilitat en les operacions. En seguir invertint en iniciatives digitals en tot el seu procés de producció i xarxa de subministrament, els fabricants poden respondre a les interrupcions causades per la pandèmia i desenvolupar una capacitat de recuperació que els permeti prosperar.

 

Com seria l'impacte d'aquestes tendències en el Manteniment a nivell mundial 2021?

Segons ACCRUENT les tendències que veurem enguany seran:

  • Focus en la creació d'un equip de manteniment altament especialitzat.
    • Particularment en la indústria manufacturera, hi ha una creixent i costosa bretxa en competències laborals: els Baby Boomers estan envellint i s'estan portant les seves habilitats i coneixements amb ells. És més, les generacions més joves no estan interessades en el seu reemplaçament i estan mal capacitades quan obtenen el treball . Un estudi de Deloitte revela que la bretxa en competències laborals pot deixar 2.4 milions de llocs vacants entre 2018 i 2028, amb un impacte econòmic potencial de$ 2.5 bilions $.
    • En la propera dècada, aquesta bretxa de competències es tancarà necessàriament, amb un major èmfasi en la tecnologia / habilitats informàtiques, habilitats digitals, habilitats de programació per a robots/automatització, treball amb eines i tecnologia i habilitats de pensament crític. Això també implicarà un repte que a l'autor preocupa especialment:
      • La implementació de rutes formatives adequades i digitals (Universitat, Cicle Mitjà, Escoles de Negocis).
      • El necessari reciclatge digital de l'actual força laboral de manteniment.
  • Els models operatius a les empreses canviaran ràpidament
    • Les empreses començaran a transformar els seus models operatius per a tornar-se més adaptables i fluids. Alguns canvis clau en el model operatiu inclouran:
      • Major enfocament en les activitats centrals i diferenciadores (core business).
      • Una modernització de les capacitats centrals de tota l'empresa.
      • Canvis dirigits basats en dades i anàlisi.
      • Conclusió: Per tal de ser més adaptables s'avançarà en la tendència de l'externalització i el manteniment integral. Només les operacions de més valor romandran. Això és especialment necessari en el context de pressupostos més ajustats. S'implementarà allò que proporcioni un alt retorn de la inversió (ROI) o una millor experiència de client. Aquestes decisions, per descomptat, es basaran en dades i anàlisis, i coses com l'automatització, la intel·ligència artificial i la subcontractació certament tindran un paper en la substitució de les operacions de baix valor.
  • La nova tecnologia s'implementarà de forma intel·ligent
    • La tecnologia nova i emergent és realment una espasa de doble tall. D'una banda, representa capacitats i oportunitats de creixement sense precedents. D'altra banda, un perill de pèrdua de recursos i baix rendiment, especialment si s'adopta de manera incompleta o s'implementa de manera deficient. La propera dècada veurà un enfocament més exigent en tecnologies madures. IA, anàlisi, automatització: tot s'implementarà de manera més eficaç per augmentar la flexibilitat, disminuir els costos, maximitzar la transparència i recolzar el creixement estratègic.
    • En particular veurem un creixement en les solucions per a tota l'empresa en lloc de programari independent. Aquesta tecnologia estarà ben integrada amb el seu ecosistema tecnològic més ampli i àgil.
  • La cultura de l'empresa canviarà
    • Avui en dia, moltes empreses encara s'enfronten a sitges interns, resistència al canvi i la manca d'una cultura oberta en la qual es comparteixi el coneixement. Això haurà de canviar de dalt a baix a mesura que les empreses reconfiguren els seus negocis per a crear cultures que adoptin el canvi continu. Aquest és el principal repte de l'CEO el 2021 .
    • Conclusions:
      • Cultura d'empresa basada en resultats.
      • Alinear les eines per satisfer les necessitats d'estratègiques.
      • Els empleats han de acostumar-se als canvis continus en les eines i processos.
      • En resum, crear una cultura de canvi .
  • Donarem el pas DEFINITIU cap a estratègies de manteniment preventiu
    • El manteniment preventiu reduirà el temps d'inactivitat no planificat, reduirà els costos, augmentarà la seguretat, millorarà l'eficiència laboral i s'estendrà la vida útil dels actius. En la propera dècada, aquest canvi cap a estratègies preventives i predictives tindrà lloc de manera més àmplia dins de les operacions d'una organització. Amenaces cibernètiques, relacions amb inversors, manteniment d'actius: tot s'ha de gestionar de forma proactiva utilitzant dades i tecnologies predictives.
    • Conclusió: Això evitarà que les empreses siguin sorpreses i gestionin les crisis, detectant i evitant-les des del principi.
  • Els sistemes GMAO i de Gestió d'Actius (EAM) arribaran a la seva pròxima generació
    • Enrere van quedar els dies en què els sistemes GMAO funcionaven simplement en la planificació bàsica del manteniment i els sistemes EAM eren maldestres i havien de administrar-se. La propera generació d'eines GMAO i EAM oferirà capacitats avançades de dalt a baix, incloses característiques clau com:
      • Planificació de capital: control de despesa en actius i optimització de pressupostos.
      • Digitalització de processos de manteniment. S'ha de digitalitzar i integrar eficaçment els fluxos de treball, eines de gestió del coneixement, historials de treball, informes, anàlisis, ... tot .
      • Gestió de documents d'enginyeria: Gestió real de la documentació as built de les instal·lacions i el seu manteniment per tenir-la sempre actualitzada.
      • IoT: essencialment permetrà comunicacions en temps real o gairebé en temps real entre dispositius i utilitzant tecnologies Wireless (Wimax, 5G, ..).
    • Conclusió: una implementació real, completa i digital del manteniment mitjançant les eines GMAO i EAM.

 

I quina és la traducció de tot això al Manteniment en la indústria espanyola?

Segons l'última enquesta de la Associació Espanyola de Manteniment (AEM) disponible de 2015 (en breu estarà disponible l'enquesta 2020 i veurem l'evolució de les xifres), volem ressaltar:

  • Utilització d'eines informàtiques d'Asset Management (GMAO i EAM):
    • Des de l'any 2000 el 90% de les empreses enquestades utilitzaven sistemes informàtics per gestionar el manteniment.
    • Des del 2005 ja eren el 98% de les empreses, però van començar a utilitzar els seus sistemes ERP per gestionar el manteniment en conjunt, utilitzant mòduls específicament creats per a això.
    • Les tasques per a les que es fa servir aquests sistemes informàtics són:
      • El 79% per a la gestió de OTs (Ordres de Treball).
      • El 64% per a la gestió de costos.
      • Menys de el 50% de les empreses disposen d'un Programa de Gestió Integral de Manteniment. L'altre 50% només fa un ús parcial d'aquest tipus d'eines per a la gestió del manteniment.
    • Si tenim en compte que en aquesta enquesta 157 de les respostes d'un total de 390 correspon a empreses amb menys de 200 treballadors, podem també captar que probablement l'escenari a nivell de PIMES és més dramàtic, amb un nivell menor d'adopció de tecnologies GMAO i EAM.
  • Pressupost de manteniment:
    • Un 8% de les empreses enquestades no tenien en 2015 pressupost de manteniment. Aquest percentatge puja a un 12% per a les empreses de menys de 200 treballadors.
    • Per tant encara hi ha molt a avançar en les empreses a nivell PIME en una cosa tan bàsica com la implementació d'un pressupost de manteniment.
  • Peticions de treball amb màxima urgència
    • Aquest és un KPI que ens permet visualitzar l'eficàcia en la gestió del manteniment a les nostres empreses. Podem afirmar que tenir més del 30% de treballs sol·licitats amb la màxima urgència és el caos. Un nivell òptim seria del 9%.
    • Doncs bé, el 2015 hi ha un 20% d'empreses en la situació de tenir més del 30% de treballs sol·licitats com urgents .... Com podem endevinar, hem d'avançar MOLT en la planificació del manteniment.
  • Manteniment predictiu, preventiu i correctiu
    • El 2015 les empreses van afirmar tenir un 10% de predictiu, un 46% de preventiu i un 44% de correctiu. Per primera vegada el predictiu + preventiu supera el correctiu.
    • Però segons l'opinió de l'autor això està lluny encara del que la tecnologia ens permet assolir per poder reduir el correctiu (i, probablement, en les PIMES la situació és més dramàtica una altra vegada...) .
  • Formació
    • Després d'un creixement important en formació de 1995 a 2005 (tot i partir de molt baix nivell) en 2015 la dada s'estanca i fins i tot disminueix una mica respecte l'any 2010.
    • Aquest és un punt molt preocupant, ja que tenim diverses amenaces a la nostra indústria amb la formació com a la seva resposta i denota la NO suficient sensibilitat en la mateixa, sent aquesta bàsica en l'eficàcia dels equips de manteniment. Els factors serien:
      • Envelliment de la plantilla i jubilació de l'equip amb experiència.
      • Instal·lacions envellides
      • El nou repte digital.
    • Per tant la Formació dels equips de manteniment dins de la companyia i a les escoles/universitats és clau per a l'èxit de la implementació de les tecnologies digitals de manteniment ...

Resumint ... Si veiem els reptes de la indústria a nivell internacional (informe DELOITTE citat més amunt) i les tendències del Manteniment a nivell internacional (ACCRUENT) i comparem amb la situació de la indústria espanyola, arribem a la ràpida conclusió que, si bé la situació ha millorat, encara hi ha molta feina per fer en la part bàsica del manteniment.

L'autor considera, per tant, que el 2021 els professionals del manteniment han de pensar en la digitalització del mateix, però primer construint uns fonaments sòlids. Amb això volem dir que, per ser eficaços, primer haurem de tenir:

  • Implementació d'un Pla de Manteniment Anual i un estratègic a 3 anys.
  • Una sòlida implementació d'un GMAO.
  • Pressupostos de manteniment i el seu seguiment.
  • Optimització i implementació del manteniment predictiu i preventiu.
  • Pla de formació anual de l'equip de manteniment, incidint en la bretxa digital.
  • Seguretat com a primera prioritat (i més en temps de pandèmia ...)
  • Aprofitament al màxim del que ja s'ha instal·lat per implementar predictiu:
    •  SCADAs, sistemes de control que ja estan recollint dades que no són explotats.
    • Aprofitament d'equips ja instal·lats amb capacitat per comunicar dades i la seva explotació (interruptors automàtics amb comunicació integrada, centrals de mesura, ... etc).
    • …etc.

Realitzant tot això podrem tenir un Manteniment avançat capaç de respondre als reptes i construir una empresa resilient i adaptable per no només sobreviure enguany, si no triomfar també enguany.

Compartir a

planoselectricos

Agenda

Dil Dim Dic Dij Div Dis Diu
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Butlletins

Fem servir cookies

Fem servir cookies al nostre lloc web. Algunes són essencials pel funcionament del lloc, mentre que d'altres ens ajuden a millorar el lloc web i també l'experiència de l'usuari (cookies de rastreig).

Podeu decidir si voleu permetre l'ús de les cookies. Teniu en compte que si les rebutjeu, pot ser que no pugueu fer servir totes les funcionalitats del lloc web.